ΕΛΕΝΑ Blog

Μαρμέλαδα εσπεριδοειδών

Συνταγές

Εκτέλεση

Χρησιμοποιούμε φρούτα ακέρωτα και, αν είναι δυνατόν, βιολογικά. Πλένουμε καλά τα φρούτα. Στύβουμε τα πορτοκάλια στο στύφτη, καθώς και το γκρέιπφρουτ. Κρατάμε το χυμό. Κόβουμε στα τέσσερα τις στυμμένες πορτοκαλόφλουδες. Αφαιρούμε τις φλούδες από τα στυμμένα φρούτα (πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) και τις ψιλοκόβουμε σαν σπιρτόξυλα. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τη σάρκα από τα στυμμένα φρούτα, τα κουκούτσια και ό,τι έχει μείνει στο στύφτη τα δένουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι. Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και το περγαμόντο και τις ψιλοκόβουμε. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ο χυμός από τα στυμμένα φρούτα πρέπει να είναι μισό λίτρο, αλλιώς συμπληρώνουμε µε λίγο επιπλέον. Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καθώς και το 1 λίτρο νερό. Τα αφήνουμε µία νύχτα στην κατσαρόλα σκεπασµένα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Την εποµένη βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό. Τότε στύβουμε καλά το τουλπάνι στην κατσαρόλα και το βγάζουμε. Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη προσθέτουμε (περίπου 4-5 φλιτζάνια).

 

Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη στα φρούτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, να δέσει η μαρµελάδα. Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

 

Αποστειρώνουμε βάζα για την καλή συντήρηση της μαρμελάδας. Πλένουμε πολύ καλά µε ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα σκουπίζουμε. Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια και κλείνουμε το φούρνο. Τον ανάβουμε στους 150οC, στις αντιστάσεις, για 15΄. Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια. Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα. Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες. Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα, τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Υλικά συνταγής

  • 2 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα
  • 1 περγαμόντο
  • 1 μεγάλο γκρέιπφρουτ (κατά προτίμηση ροζ)
  • 1 λεμόνι
  • όση σηκώσει ζάχαρη
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 λίτρο νερό