Ο Τόπος Μας

Χανιά και Τοπικές Καλλιέργειες

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα διεθνές πρότυπο καλής υγείας και μακροζωίας. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι το καλύτερο παράδειγμα μεσογειακής διατροφής είναι η Κρητική, η οποία προέρχεται από τη μινωική Κρήτη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού.

Απo τα αρχαία χρόνια έως και σήμερα η Κρήτη παραδίδει μαθήματα γαστρονομίας, γεύσεις, αρωμάτων και υλικών σε όλο το κόσμο.

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε επτά χώρες οι οποίες ξεκίνησαν το 1960 από τον Δρ. Ancel Keys και to 1989 από τον Δρ. Kromhout η παραδοσιακή κρητική διατροφή κρίνεται άριστη.

Η συγκριτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε επτά χώρες έδειξε ότι ο πληθυσμός της Κρήτης χαρακτηριζόταν από μακροζωία και από την εμφάνιση ελαχίστων παθήσεων σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες χώρες αφού η υγεία των κρητικών ήταν η καλύτερη σε όλο το κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τη διατροφή άλλων μεσογειακών χωρών έχει καταγραφεί έπειτα από έρευνες ότι οι κρητικοί καταναλώνουν έξι φορές περισσότερα φρούτα από το μέσο κάτοικο άλλων μεσογειακών χωρών και έξι φορές περισσότερο από τους κατοίκους βορείων χωρών.

Επιπλέον το 2000 πραγματοποιήθηκε διεθνές συνέδριο στο Λονδίνο το οποίο αποδέχτηκε ότι ο όρος μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιήθηκε για να καθορίσει διατροφικές συνήθειες που χαρακτήριζαν περιοχές της μεσογείου όπως η Κρήτη.

Στις μέρες μας η διατροφή των κρητικών βασίζεται στην μεγάλη κατανάλωση φρούτων τα οποία έχουν πολύ σημαντικά και θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πιο συγκεκριμένα οι ευρωπαίοι περιηγητές του 19ου αιώνα όταν έφταναν στην Κρήτη έπλεκαν το εγκώμιο για τα πορτοκάλια του νησιού.

Σύμφωνα και με τη μυθολογία τα εσπεριδοειδή αποτελούν το δώρο που έκανε η γαία, η γη, στο γάμο του πατέρα των θεών, Δία με την Ήρα. Αυτό λοιπόν το θεϊκό δώρο που κρατήθηκε στους κήπους των εσπερίδων καλλιεργείται στους κάμπους των Χανίων.

Το θεϊκό αυτό δώρο που κρατήθηκε στους κήπους των εσπερίδων μακριά από τους ανθρώπους , σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, καλλιεργείται στις μέρες μας στους κάμπους των Χανίων.
Έτσι το πορτοκάλι φαίνεται ότι από παλιά έως και σήμερα ήταν και είναι το κυριότερο φρούτο που δεν λείπει από κανένα κρητικό τραπέζι ως το κυριότερο απαραίτητο επιδόρπιο φρούτο.