Διατροφικές Αξίες

Το Πορτοκάλι Και Οι Διατροφικές Του Αξίες

Το πορτοκάλι περιέχει ποικίλα θρεπτικά στοιχεία για την υγεία μας. Από τα παλιά χρόνια οι πορτογάλοι, οι ισπανοί και οι άραβες ναύτες φύτευαν ανάμεσα στους εμπορικούς τους δρόμους πορτοκαλιές για να καταπολεμήσουν το σκορβούτο.

Τα συστατικά του πορτοκαλιού βοηθούν στο να αντιμετωπιστεί το άσθμα, η πνευμονία, η βρογχίτιδα, οι ρευματισμοί, η πέτρα στα νεφρά, ο διαβήτης, η χοληστερίνη, και η υψηλή πίεση.

Πιο συγκεκριμένα περιέχει βιταμίνη C, σάκχαρα, ασβέστιο, φωσφόρο, βιταμίνη A, θειαμίνη, μαγνήσιο, ποτάσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Η καθημερινή κατανάλωση του πορτοκαλιού προσδίδει ευεξία και ζωντάνια και βοηθάει στο να αποφύγουμε τα κρυώματα και τις γρίπες του χειμώνα αφού ένα ποτήρι χυμού από πορτοκάλι συνιστάται από τους ειδικούς ως ένα από τα πέντε βασικά γεύματα της ημέρας για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Το πορτοκάλι έχει επικρατήσει ως η πιο διάσημη πηγή βιταμίνης C σε όλο τον κόσμο αλλά περιέχει επίσης πολύτιμα σάκχαρα, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη A, θειαμίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος B, μαγνήσιο, ποτάσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Επίσης το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό, προσφέρει ηρεμία και αναζωογόνηση.

Ακόμα η κατανάλωση πορτοκαλιών βοηθάει στο άσθμα, στη βρογχίτιδα, την πνευμονία και τους ρευματισμούς.

Ακόμα μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος και ρυθμίζει την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η καλή πηγή φυλλικού οξέος στο πορτοκάλι βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Λόγω της ίνας που περιέχει έχει την ικανότητα να μειώνει την χοληστερόλη και να προστατεύει τον οργανισμό από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Επιπλέον διατηρεί υγιές δέρμα, προστατεύει από μολύνσεις, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, συντελεί στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών, και προωθεί την απώλεια βάρους.

Το Γκρέιπφρουτ Και Οι Διατροφικές Του Αξίες

Οι θρεπτικές ιδιότητες του γκρέιπφρουτ είναι πολλές καθώς εκτός από τις λιποδιαλυτικές του ικανότητες και τις λίγες του θερμίδες περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών A,B,C και διάφορα μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο, φυλλικό οξύ, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και νερό, ιχνοστοιχεία, και αντιοξειδωτικά.

Πιο συγκεκριμένα:

Έχουν αντικαρκινική δράση

Το λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές φυτοχημικό που περιέχουν τα ροζ και τα κίτρινα γκρέιπφρουτ είναι γνωστό για την αντικαρκινική του δράση. Επίσης τα βιοφλαβονοειδή που περιέχουν τα γκρέιπφρουτ είναι ικανά και να εμποδίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και να απαλλάξουν τον οργανισμό από τυχόν επιβλαβή οιστρογόνα.

Αποκαθιστούν το κατεστραμμένο DNA

Ένα φαλαινοειδές που περιέχεται στα γκρέιπφρουτ, η ναρινγενίνη συμβάλλει στην αποκατάσταση του DNA σε όσα κύτταρα του οργανισμού έχουν καταστραφεί. Η αποκατάσταση του DNA αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη του καρκίνου αφού βοηθάει στην εξάπλωση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του γκρέιπφρουτ σε νάτριο και σε λιποδιαλυτές ίνες ενισχύεται στον ανθρώπινο οργανισμό το αίσθημα της πληρότητας ώστε να νιώθουμε χορτασμένοι και να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.  Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης του γκρέιπφρουτ ευνοεί τη καύση λίπους γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείται και σε πολλές δίαιτες. Επιπλέον ο οργανισμός όταν καταναλώνει γκρέιπφρουτ καταφέρνει να αποβάλλει την επιπλέον ποσότητα του νερού που προσλαμβάνει από τις τροφές που είναι πλούσιες σε νάτριο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βελτιώνεται ο μεταβολισμός.

Μειώνουν τη χοληστερίνη

Η πηκτίνη που περιέχει το γκρέιπφρουτ  η οποία είναι μια μορφή διαλύτης ίνας είναι ικανή να μειώσει τα ποσοστά της χοληστερόλης και να την απομακρύνει από τον οργανισμό.

Μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνονται λόγω της πηκτίνης όπως επίσης και ο ρυθμός απορρόφησης των υδατανθράκων.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η άμυνα του οργανισμού ενισχύεται λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του γκρέιπφρουτ σε βιταμίνη C απέναντι σε διάφορες λοιμώξεις που προκαλούνται από διάφορα μικρόβια όπως βακτήρια, ιοί και παράσιτα.

Διασφαλίζουν το γαστρεντερικό σύστημα

Λόγω των υψηλών ποσοστών ινών του γκρέιπφρουτ επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Έτσι μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη δυσκοιλιότητα και να ρυθμίσουμε την καλή λειτουργία του έντερου.

Αντιμετωπίζουν το έκζεμα

Έχει διαπιστωθεί ότι το εκχύλισμα και οι σπόροι του γκρέιπφρουτ είναι ικανά να καταπολεμήσουν τοπικά τα εκζέματα.

Καταπολεμούν την αϋπνία

Το Αβοκάντο Και Οι Διατροφικές Του Αξίες

Τα αβοκάντο είναι γνωστά για τα διατροφικά τους οφέλη τα οποία ποικίλλουν.

Καταρχήν είναι πλούσια σε δυο είδη καλών λιπών τα μονοακόρεστα και τα Ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν την καρδιά από διάφορες ασθένειες. Ακόμα τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προστατεύουν από ασθένειες τις καρδιές όπως αρρυθμίες, υπόταση, αδυναμία, προβλήματα αναπνοής και άγχους.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, και E που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα τα αβοκάντο περιέχουν ποικιλία καροτενοειδών τα οποία έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο και το βήτα καροτένιο.

Ακόμα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αφού ένα αβοκάντο περιέχει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι πρωτεΐνες αυτές διατίθενται άμεσα για χρήση από τον οργανισμό μας κάτι που δεν ισχύει για άλλες πρωτεΐνες που καταναλώνουμε όπως για παράδειγμα από το κρέας.

Επιπλέον το αβοκάντο ανήκει στις υπερτροφές αφού είναι εξαιρετικά υγιεινό. Περιέχει βιταμίνες B, K και E, είναι πλούσιο σε κάλιο, πιο συγκεκριμένα περιέχει 975 mg κάλιο ενώ η μπανάνα περιέχει 487 mg.

Επίσης ρίχνει την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και αυξάνει τα επίπεδα της καλής στο αίμα λόγω του μονοακόρεστου λιπαρού οξέος.

Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν τους διαβητικούς αφού όχι μόνο αυξάνει το σάκχαρο αλλά το μειώνει και έχει και τη δυνατότητα να το ρυθμίζει. Ακόμα λόγω των φυτικών ινών προωθείται η ομαλή λειτουργιά του πεπτικού συστήματος, επιβραδύνεται η διάσπαση των υδατανθράκων και έτσι μειώνεται η αίσθηση της πείνας και δημιουργείται η αίσθηση κορεσμού.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνης κ  και σε μαγνήσιο που περιέχει το αβοκάντο προστατεύει τα οστά και δυναμώνει τα κόκαλα και προλαμβάνει ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η αντιοξειδωτική δράση του αβοκάντο ευθύνεται για την βελτίωση της όρασης και την αποφυγή προβλημάτων όπως ο αστιγματισμός, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα.

Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση αβοκάντο η συνύπαρξη αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών του είναι ικανή να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του προστάτη, του στήθους, του εντέρου και του δέρματος. Ενώ στα υγιή κύτταρα το αβοκάντο αυξάνει την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και μειώνει το οξειδωτικό στρες ενώ στα καρκινικά κύτταρα αυξάνει το οξειδωτικό στρες και έτσι τα οδηγεί στην καταστροφή τους.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του αβοκάντο είναι η υψηλή του συγκέντρωση στη βιταμίνη β6 η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των εμβρυικών ιστών και κυττάρων. Ακόμα η βιταμίνη 6 εμποδίζει διάφορες γενετικές ανωμαλίες του εγκέφαλου, της σπονδυλικής στήλης και των νεύρων. Και τέλος βοηθάει τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες  αφού τις προστατεύει από ζαλάδες, ναυτίες, υπέρταση, διαβήτη και νεφροπάθεια.

Το αβοκάντο συμβάλλει και στην ομορφιά αφού χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά περιποίησης και του δέρματος αλλά και των μαλλιών. Τα θρεπτικά συστατικά και η βιταμίνη ε που περιέχει το αβοκάντο ενυδατώνουν και καθαρίζουν την επιδερμίδα και εμποδίζουν την εμφάνιση ρυτίδων.

Το Λεμόνι Και Οι Διατροφικές Του Αξίες

Οι διατροφικές αξίες του λεμονιού είναι ποικίλες.

Καταρχήν το λεμόνι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως βιταμίνη C, B1, B2, B3, B6  και σε κάλιο. Πέρα από όλες αυτές τις σημαντικές βιταμίνες περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ανόργανα άλατα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, πυρίτιο, φώσφορο και μεταλλικά άλατα.

οι βιταμίνες αυτές θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις και τις φλεγμονές ενώ το κάλιο διεγείρει το νευρικό σύστημα και βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης προστατεύοντας έτσι και την καρδιά.

Το λεμόνι βοηθάει σε λοιμώξεις του λαιμού, τον πονόλαιμο και την αμυγδαλίτιδα καθώς έχει αντιβακτηριακή δράση.

Ακόμα δυναμώνει τα ούλα, διατηρεί τα αγγεία σε καλή κατάσταση, ωφελεί την όραση και το μυοσκελετικό σύστημα και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Η κατανάλωση λεμονιών είτε ως χυμό είτε ως τροφή βοηθάει στην απώλεια βάρους καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κάτι το οποίο μειώνει το αίσθημα πείνας στον οργανισμό.

Το λεμόνι βοηθάει τον οργανισμό τονώνοντας την γαστρεντερική οδό ενισχύοντας έτσι την πέψη. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η κατανάλωση του χυμού του λεμονιού λειτουργεί ως ένα φυσικό διουρητικό γεγονός που βοηθάει στην αποβολή ανεπιθύμητων τοξινών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα υγιές ουροποιητικό σύστημα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η άφθονη βιταμίνη C που περιέχουν τα λεμόνια βοηθάει στη μείωση των κηλίδων και των ρυτίδων. Πίνοντας νερό με χυμό λεμονιού βοηθάμε το αίμα να καθαρίσει από τις τοξίνες και έτσι να διατηρείται το δέρμα καθαρό αφού βοηθάει να ουδετεροποιηθούν οι ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για το γήρας.

Τα λεμόνια αποτελούν τα τρόφιμα με την μεγαλύτερη αλκαλική δράση στον οργανισμό μας. Καθώς είναι όξινα δημιουργούν ισορροπία στην αύξηση οξέων στο σώμα και αναπτύσσουν αλκαλικές βάσεις στον οργανισμό μας.

Το λεμόνι αποτελεί το ιδανικό τονωτικό για το συκώτι καθώς διαλύει το ουρικό οξύ και υγροποιεί τη χολή. Ο φρέσκος χυμός λεμονιού καθημερινά αποτελεί πολύ καλό αντιοξειδωτικό για το στομάχι.

Ακόμα η φλούδα των λεμονιών περιέχει το συστατικό tangeretin το οποίο είναι πολύ σημαντικό καθώς βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση διαφόρων δυσλειτουργιών του εγκεφάλου όπως για παράδειγμα η νόσος parkinson.

Είναι γνωστό ότι τα λεμόνια περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις. Πιο συγκεκριμένα περιέχει τη λεμονίνη, ένα έλαιο που μπορεί να καταπολεμήσει ή ακόμα και να σταματήσει τη δημιουργία, τη μεγέθυνση, και τη διαίρεση των καρκινικών όγκων και κυττάρων. Η καθημερινή κατανάλωση του χυμού λεμονιού αποτελεί θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο όλων των μορφών, τις κύστες και τους όγκους. Μελέτες έχουν καταγράψει ότι μπορεί να καταστρέψει καρκινογόνα κύτταρα από 12 τύπους καρκίνου όπως του εντέρου, του στήθους, του προστάτη, του παγκρέατος και των πνευμόνων χωρίς να επιδράσει στα υγιή.

Tο λεμόνι έπειτα από έρευνες έχει αποδειχτεί ότι είναι το μόνο τρόφιμο στον κόσμο που είναι ανιονικό, δηλαδή ιόν με αρνητική φόρτιση ενώ όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα είναι κατιονικά. Το γεγονός αυτό καθιστά τα λεμόνια πολύ σημαντικά καθώς η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανιόντα και κατιόντα προσφέρει όλη την κυτταρική ενέργεια.

Σε όλες τις σύγχρονες μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αναφορές για το ρόλο των λεμονιών στην ανθρώπινη υγεία επειδή και ο φλοιός και ο καρπός αλλά και το εσωτερικό του καρπού των λεμονιών περιέχουν πολύ σημαντικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια και φλαβονοειδή τα οποία ρυθμίζουν ποικιλίες παθήσεις.

Το λεμόνι βοηθάει σε λοιμώξεις του λαιμού, τον πονόλαιμο και την αμυγδαλίτιδα καθώς έχει αντιβακτηριακή δράση.