Τα Προϊόντα Μας

Σας Προσφέρουμε τα Πολυτιμότερα της Κρητικής Γης

Η εμπορική περίοδος των προϊόντων της εταιρείας ξεκινάει από τις αρχές Νοεμβρίου και διαρκεί έως τα τέλη Ιουλίου.

Το βασικό προϊόν που εμπορεύεται η εταιρεία είναι τα πορτοκάλια. Πέρα όμως από τα πορτοκάλια που αποτελούν τον κύριο όγκο παραγωγής  διακινούνται επίσης γκρέιπφρουτ, αβοκάντο και λεμόνια διαφόρων ποικιλιών ανάλογα με την εποχή.

Η συγκομιδή της κάθε ποικιλίας γίνεται τη σωστή χρονική στιγμή, δηλαδή μετά την κοπή από το δέντρο, συσκευάζεται και διακινείται αμέσως έτσι ώστε να διασφαλίζεται η φρεσκάδα και η ποιότητα των προϊόντων στο μέγιστο βαθμό.

Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα η εταιρεία συνεργάζεται όλα αυτά τα χρόνια με πιστοποιημένους παραγωγούς από την περιοχή των Χανίων οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους κτήματα οικογενειακής μορφής  και καλλιεργούν τα προϊόντα τους με γνώση και φροντίδα ώστε να τα διαθέσουν στο εμπόριο. Η διακίνηση των προϊόντων πραγματοποιείται με φορτηγά-ψυγεία τα οποία τηρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Το Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι προέρχεται από το δέντρο της πορτοκαλιάς και είναι ο πιο χαρακτηριστικός καρπός των εσπεριδοειδών. Έχει σχήμα σφαιρικό ή ωοειδές και φλούδα παχιά ή λεπτή ανάλογα από ποια ποικιλία προέρχεται. Στην εξωτερική επιφάνεια της φλούδας η οποία είναι σχετικά ανώμαλη υπάρχουν μικρά αδενώδη στίγματα τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αιθέριου ελαίου.

Η σάρκα του πορτοκαλιού χωρίζεται σε τμήματα που ονομάζονται σκελίδες ή φέτες οι οποίες περιβάλλονται από έναν ιστό λευκού χρώματος, ινώδη και ονομάζεται ράκος. Στο εσωτερικό της κάθε φέτας υπάρχουν πολλά χωρίσματα και τα κύτταρα της σάρκας τα οποία είναι γεμάτα χυμό. Υπάρχουν φέτες στις οποίες μπορεί να βρεθούν σπόρια αλλά και φέτες με καθόλου σπόρια.

Η γεύση του πορτοκαλιού είναι άλλοτε γλυκιά και άλλοτε γλυκόξινη και το άρωμα του διαφέρει ανάλογα με τη ποικιλία και την ποιότητα που έχει. Σε περιπτώσεις που μεγαλύτερη ποσότητα αιθέριου ελαίου έχει εισχωρήσει στη σάρκα του πορτοκαλιού τότε παρατηρείται κάποια ελαφριά πικρή γεύση.

Ξεκίνησε να καλλιεργείται  στην Ιταλία τον 11ο αιώνα και τα πρώτα εκείνα πορτοκάλια είχαν πικρή γεύση.

Τον 15ο αιωνα όμως ήρθαν από την Ινδία στην Ευρώπη από Πορτογάλους εμπόρους τα γλυκά πορτοκάλια και από τότε υπερίσχυσαν απέναντι στα πικρά.

Πορτοκαλιές καλλιεργούνται σε όλο το κόσμο και υπάρχουν γύρω στις 160 διαφορετικές ποικιλίες. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται πάρα πολλά στρέμματα αλλά τη μεγαλύτερη παραγωγή την έχουν οι νομοί των Χανίων, της Άρτας, της Λακωνίας και της Ηλείας.

Το πορτοκάλι είναι το πιο δημοφιλές φρούτο στο κόσμο λόγω της νόστιμης γεύσης του και της εύκολης διαθεσιμότητας του κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς. Διαθέτει πάνω από 170 διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά και περισσότερα από 60 φλαβονοειδή και έτσι καθιστούν το πορτοκάλι ως ένα από τα καλύτερα φρούτα  για την προώθηση της βέλτιστης υγείας.

Οι πιο σημαντικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι οι ομφαλοφόρες (νιου-χολ, ναβαλίνες, μέρλιν), οι κοινές (βαλέντσια, σαλουστιάνα), και οι αιματόσαρκες (σανγκουίνια).

ΝΑΒΑΛΙΝΕΣ

Οι Ναβαλίνες έχουν ελαφρώς σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα, με μέτριο μέγεθος, μικρό ομφαλό και δεν έχουν σπόρια στις φέτες τους. Έχουν έντονο πορτοκαλί χρώμα και είναι πλούσια σε χυμό με γλυκιά γεύση. Συγκαταλέγονται στις πρώιμες ποικίλες και η συγκομιδή τους γίνεται από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο.

ΝΙΟΥ-ΧΟΛ

Τα Νιου-Χολ είναι το πρώιμο είδος των πορτοκαλιών που συλλέγονται από τον Νοέμβριο έως τα μέσα Ιανουαρίου. Έχουν μετρίου έως μεγάλου μεγέθους καρπούς, με μικρό ομφαλό και ελαφρώς επιμήκη καρπό. Έχουν γλυκιά, χυμώδη και γευστική σάρκα με φλοιό μετρίου πάχους.

ΝΑΒΕΛ ΛΕΙΤ

Οι ποικιλίες ΝΑΒΕΛ ΛΕΙΤ και ΛΑΝΕ ΛΕΙΤ έχουν αναπτυχθεί ραγδαία από τους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια. Η ποικιλία ΝΑΒΕΛ ΛΕΙΤ είναι όψιμη, πολύ παραγωγική, με εξαιρετικούς καρπούς μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους, εξαιρετικής ποιότητας και χωρίς σπέρματα.
Η συγκομιδή τους γίνεται από τον Ιανουάριο έως το Μάιο.

ΜΕΡΛΙΝ

Τα Μέρλιν ή αλλιώς ομφαλοφόρα είναι η πιο γνωστή ποικιλία πορτοκαλιών με τους πιο εύγεστους, χυμώδεις και αρωματικούς καρπούς. Στην Ελλάδα τα Μέρλιν αποτελούν την κυρίαρχη ποικιλία πορτοκαλιών καθώς αντιπροσωπεύουν περίπου το 60 τοις εκατό της παραγωγής. Καλλιεργούνται στα Χανιά, στη Λακωνία, στην Άρτα, και στην Αργολίδα. Ο καρπός τους είναι μεγάλος και σφαιρικός και ο ομφαλός τους προεξέχει. Έχουν τραγανή σάρκα, ωραίο άρωμα και δεν έχουν σπόρια στις φέτες τους. Συλλέγονται από το Δεκέμβριο έως τις αρχές Μαΐου.

ΣΑΓΚΟΥΙΝΙ

Τα Σαγκουίνια λέγονται αλλιώς και αιματόσαρκη ποικιλία καθώς η σάρκα των καρπών τους έχει κόκκινο βαθύ χρώμα. Ο καρπός τους είναι μεσαίου μεγέθους χωρίς ομφαλό και με πολύ λίγα έως καθόλου σπόρια. Το σχήμα τους είναι στρογγυλό ή ελαφρώς επιμήκες. Συλλέγονται το Δεκέμβριο και διαθέτουν πολύ εύγεστους και χυμώδεις καρπούς.

ΒΑΛΕΝΤΣΙΑ

Τα Βαλένσια είναι η καλοκαιρινή ποικιλία πορτοκαλιών καθώς ωριμάζουν από το Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο έτσι διανέμονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτή η ποικιλία θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτική προσφέροντας εύγεστους και ποιοτικούς καρπούς. Έχει καρπούς μέτριους, με σχήμα επιμήκες ή και σφαιρικό, ο φλοιός τους είναι λείος, με μέτριο πάχος, άσπερμα ή ολιγόσπερμα και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε άρωμα και χυμό.

ΛΑΝΕ ΛΕΙΤ

Η ποικιλία ΛΑΝΕ-ΛΕΙΤ είναι μια όψιμη ποικιλία πορτοκαλιών που χαρακτηρίζεται από πολλούς σαν το όψιμο Μέρλιν. Ο φλοιός τους έχει μέτριο πάχος ενώ οι καρποί τους είναι μεγάλοι, με σφαιρικό σχήμα, πολύ εύγεστοι, χωρίς σπέρματα και με έντονο πορτοκαλί χρώμα. Αυτή η ποικιλία έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια αλλά προβλέπεται να αναπτυχτεί πολύ η καλλιέργεια της και στο μέλλον. Η συγκομιδή τους γίνεται από το Μάρτιο μέχρι τα μέσα Μάιου.

Το Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ το οποίο ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών κατάγεται από τη Τζαμάικα ενώ καλλιέργειες υπήρχαν το 1750 και στα νησιά Barbados. Στην Τζαμάικα εκείνη την εποχή ήταν γνωστό και ως το απαγορευμένο φρούτο. Είναι οπωροφόρο δέντρο της οικογένειας κίτρος. Η ονομασία γκρέιπφρουτ προέρχεται από τις Ινδίες του 18ου αιώνα λόγω του τρόπου ανάπτυξης του σε ομάδες των δέκα με δώδεκα καρπών.

Ο καρπός του γκρέιπφρουτ έχει συνήθως μεγάλο μέγεθος αλλά ποικίλει ανάλογα με το είδος του και τις συνθήκες που καλλιεργείται. Η σάρκα του μπορεί να είναι κίτρινη, ροζ ή κόκκινη ανάλογα με τη ποικιλία που ανήκει, μαλακή, με πλούσιο χυμό με λεία φλούδα και έντονη πικρή γεύση. Η πικρή του γεύση οφείλεται στα μεγάλα επίπεδα των οξέων, της σακχαρόζης και της φρουκτόζης που περιέχει.

ΜΑΡΣ ΣΙΝΤΛΕΣ  (ΛΕΥΚΟΣΑΡΚΑ)

Η ποικιλία ΜΑΡΣ ΣΙΝΤΛΕΣ ή αλλιώς λευκόσαρκα είναι η πιο γνωστή ποικιλία λευκόσαρκων γκρέιπφρουτ καθώς είναι αυτή που καλλιεργείται περισσότερο από όλες τις ποικιλίες στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι και στην Κρήτη αυτή η ποικιλία είναι η πιο διαδεδομένη. Ο καρπός τους είναι μετρίου έως μεγάλου μεγέθους, με σφαιρικό σχήμα και ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Η φλούδα τους είναι λεπτή, λεία και σκληρή, η σάρκα τους λευκή και τρυφερή, ενώ είναι πολύ πλούσια σε χυμό, έχουν καλή γεύση και είναι άσπερμα. Διατίθεται από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.

PINK MARSH (ΡΟΖΕ)

Αυτή η ποικιλία έχει καρπούς μεσαίου μεγέθους, η σάρκα τους είναι μαλακή με κίτρινο-ροζ χρώμα, και η γεύση τους είναι γλυκόξινη. Η φλούδα τους είναι λεία και λεπτή ενώ είναι άσπερμα. Παράγονται τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο.

STAR RUBY (ΚΟΚΚΙΝΑ)

Η ποικιλία αυτή έχει καρπούς μεσαίου μεγέθους, με λεπτή και λεία φλούδα κίτρινου χρώματος όπου σε κάποια σημεία κοκκινίζει. Ο χρωματισμός αυτής της σάρκας αυτής της ποικιλίας εξαρτάται από τη θερμοκρασία που επικρατεί στην περιοχή που παράγεται καθώς όσο αυξάνεται τόσος πιο έντονος γίνεται. Η σάρκα τους στο εσωτερικό της έχει έντονο κόκκινο χρώμα, είναι άσπερμη και η γεύση τους είναι ευχάριστη. Είναι πολύ ζουμερά καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χυμό. Η εποχή που διατίθενται συνήθως είναι από Ιανουάριο έως Απρίλιο.

Το Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο με προέλευση από το Μεξικό. Έχει ισπανικό όνομα το οποίο σχετίζεται με το σχήμα του και οι ποικιλίες του είναι πάρα πολλές. Οι περιοχές που ανθίζει το αβοκάντο μπορεί να είναι υποτροπικές ή τροπικές.

Ανήκει στην κατηγορία των φρούτων και είναι γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Στο εξωτερικό του είναι σκούρο πράσινο και κιτρινωπό προς κιτρινοπράσινο στο εσωτερικό του και έχει βουτυρώδη και λιπαρή υφή.

FUERTE

Ta Avocado Fuerte είναι πράσινου χρώματος, με καρπούς εξαιρετικής ποιότητας πλούσιους σε λάδι και η φλούδα τους είναι λεία. Ευδοκιμούν από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.

HASS

Τα αβοκάντο της ποικιλίας Hass αποτελούν τα πιο εμπορικά καθώς είναι αυτά που καλλιεργούνται πιο πολύ από κάθε άλλα αβοκάντο παγκοσμίως. Έχει πολύ σκούρα πράσινη φλούδα που όταν ωριμάζει πλήρως το χρώμα του μετατρέπεται σε σκούρο μωβ-μαύρο έχει τραχύ φλειό και καρπούς με ωοειδές σχήμα και εξαιρετική γεύση. Η περίοδος που ευδοκιμούν είναι από το Μάρτιο έως τον Ιούλιο.

ZUTANO

Τα Zutano είναι αβοκάντο με κιτρινοπράσινο χρώμα και φλοιό γυαλιστερό με λεία επιφάνεια. Η περίοδος που ευδοκιμούν είναι από το Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο.

ETTINGER

Η ποικιλία αβοκάντο Ettinger έχει τις ρίζες της στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Ο φλοιός του είναι λείος, λεπτός, πράσινος και δεν ξεφλουδίζεται εύκολα. Το κουκούτσι του είναι πολύ χοντρό και η ψίχα του έχει σκούρο πράσινο χρώμα. Ευδοκιμεί τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

BACON

Η ποικιλία Bacon έχει στρογγυλούς καρπούς, πράσινου χρώματος με λείο φλοιό. Η περίοδος που ευδοκιμούν είναι από το Νοέμβριο έως το Φεβρουάριο.

REED

Η ποικιλία των αβοκάντο Reed έχει πλούσια, κρεμμύδι και απαλή υφή. Ωριμάζει πιο αργά από όλες τις άλλες ποικιλίες και το μέγεθος τους είναι μεγάλο. Ωριμάζει αργότερα από όλες τις άλλες ποικιλίες αβοκάντο. Η εποχή που ευδοκιμεί η ποικιλία αυτή είναι ο Αύγουστος.

PINKERTON

Τα αβοκάντο Pinkerton έχουν πράσινο χρώμα, παχιά φλούδα και ελαφριά εξογκώματα στο φλοιό τους. Ο κυριότερος μηνάς που ευδοκιμεί είναι ο Νοέμβριος.

Το Λεμόνι

Η λεμονιά ή όπως επιστημονικά ονομάζεται citrus limon  ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου που ονομάζεται κιτρέα η λεμονέα.

Η ονομασία λεμόνι προέρχεται από την περσική λέξη limu.

Οι πρώτες λεμονιές καλλιεργήθηκαν στην κεντρική Ινδία στο οροπέδιο Ντέκαν.  Η καλλιέργεια της λεμονιάς  έφτασε στη μεσόγειο από τους άραβες  μεταξύ του 1000 και του 1200 μ.χ.

Οι χώρες που παράγονται λεμόνια είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Αργεντινή, η Ινδία, η Βραζιλία και η ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα οι καλλιέργειες της λεμονιάς φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια στα 100.000 στρέμματα σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, τα Χανιά, η Άρτα και η Χίος.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα στην Κρήτη θεωρούσαν τη λεμονιά δέντρο αριστοκρατικό και γι αυτό το λόγο το φύτευαν  σε πολλούς κήπους αλλά και αυλές αρχοντόσπιτων.

Η χαρακτηριστική ξινή γεύση που έχουν τα λεμόνια οφείλεται στο ότι περιέχουν 5% κιτρικό οξύ και ph από 2 έως 3.

Τα κλαδιά του δέντρου της λεμονιάς μπορεί  ανάλογα με την ποικιλία να έχουν αγκάθια ενώ τα φύλλα της είναι πράσινα και λαμπερά με ελλειψοειδές σχήμα. Τα άνθη της λεμονιάς έχουν πλούσιο αρωματικό και  λευκό χρώμα στην εξωτερική τους επιφάνεια ενώ το εντυπωσιακό στη λεμονιά είναι ότι καταφέρνουν να συνυπάρχουν ταυτόχρονα τόσο ο καρπός όσο και τα άνθη στο ίδιο δέντρο.

Το κλίμα που χρειάζεται η λεμονιά για να φυτρώσει είναι τροπικό και εύκρατο αφού δεν αντέχει τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες ενώ χρειάζεται και έντονη ηλιοφάνεια. Το χώμα προκειμένου να αναπτυχτεί η λεμονιά πρέπει να είναι γόνιμο και ξηρό ενώ είναι απαραίτητο να ποτίζεται με αρκετό νερό αλλά και να στεγνώνει μεταξύ των ποτισμάτων της.

Στις μέρες μας οι ποικιλίες λεμονιών είναι πολλές και ευδοκιμούν ανάλογα με την εποχή.

ΕΥΡΗΚΑ

Η ποικιλία «ΕΥΡΗΚΑ» δημιουργήθηκε τον 19 ο αιώνα στην Καλιφόρνια. Διαθέτει πολύ καλά λεμόνια, άσπερμα μεγάλου μεγέθους, με μεγάλη περιεκτικότητα σε χυμό αλλά πολύ ευαίσθητα στο ψύχος. Το δέντρο της δεν έχει καθόλου αγκάθια και οι καρποί της ωριμάζουν κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι και η συγκομιδή τους πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο έως το Φεβρουάριο.

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Η ποικιλία Αδαμοπούλου είναι η πιο εμπορική ποικιλία από όλες, πολύ παραγωγική και ανθεκτική και αποτελεί τα καλοκαιρινά λεμόνια. Ο καρπός της έχει μέτριο έως μεσαίο μέγεθος, περιέχει λίγους ή καθόλου σπόρους, είναι ψιλόφλουδο, έχει όμορφο σχήμα, και είναι πλούσια σε χυμό.

ΒΑΚΑΛΟΥ

Η ποικιλία Βακάλου είναι μονόφορη ποικιλία και η συγκομιδή της γίνεται στο τέλος της Άνοιξης.

INTERDONATO

Η ποικιλία «Interdonato» είναι πρώιμη ιταλική ποικιλία. Είναι
λεμόνια τα οποία ωριμάζουν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Είναι ποικιλία μονόφορη, αρκετά παραγωγική και συνήθως δεν έχει αγκάθια. Οι καρποί είναι μεγάλοι σε μέγεθος, λείοι με κυλινδρικό καρπό αλλά με λεπτό φλοιό, έχουν λίγα σπέρματα και είναι πλούσιοι σε χυμό.

ΚΑΡΥΣΤΙΝΗΣ

Η ποικιλία της Καρυστίνης είναι λεμόνια με μεσαίο μέγεθος, σπέρματα αλλά και άφθονο και αρωματικό χυμό. Αντέχει όσο καμιά άλλη ποικιλία στην παγωνιά είναι αρκετά χοντρόφλουδη και με λιγότερο ελκυστική επιφάνεια από τις άλλες ποικιλίες.

LISBON

Η ποικιλία Lisbon αναπτύσσεται σε περιοχές με ψυχρό κλίμα γιατί είναι πιο ανθεκτική και η συγκομιδή τους γίνεται από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο. Αυτή η ποικιλία είναι πολύ παραγωγική, έχει μεγάλους καρπούς, αγκάθια, λίγα σπέρματα, είναι πλούσια σε κιτρικό οξύ και παρουσιάζει μεγάλη περίοδο ωρίμανσης των καρπών.

ΜΑΓΛΗΝΗ

Η κυριότερη ποικιλία που παράγεται στην Ελλάδα είναι η ΜΑΓΛΗΝΗ που ωριμάζει από τα τέλη φθινόπωρου μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Αυτή η ποικιλία είναι αρκετά παραγωγική το φθινόπωρο και το χειμώνα με λεμόνια μεσαίου μεγέθους, με λείο, λεπτό, όμορφο και γυαλιστερό φλοιό τα οποία διαθέτουν πλούσιο και αρωματικό χυμό.

ΛΑΠΗΘΟΥ

Η ποικιλία ΛΑΠΗΘΟΥ καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Κύπρο στην περιοχή Λαπήθου από όπου πήρε και το όνομα της. Η συγκομιδή τους γίνεται από τον Οκτώβριο έως το Μάρτιο είναι κοντό δέντρο που παράγει πολλούς καρπούς, έχει λίγα σπέρματα και παράγει πλούσιο χυμό. Η φλούδα τους είναι μετρίου πάχους, ελαφρώς ανώμαλη και αρωματική.

ΚΙΤΡΟΛΕΜΟΝΙΑ

Άλλη μια ποικιλία λεμονιών που παράγεται στη Κρήτη είναι η Κιτρολεμονιά. Αυτή η ποικιλία έχει μεγάλο καρπό, χοντρό φλοιό και λίγα οξέα. Συνήθως χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική.

ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ

Ακόμα μια ποικιλία που καλλιεργείται στην Κρήτη αλλά είναι γνωστή και στην Πελοπόννησο είναι η ποικιλία Ζαμπετάκη.
Αυτή η ποικιλία καρποφορεί όλο το χρόνο με την κατάλληλη φροντίδα ενώ οι καρποί της έχουν εξαιρετική γεύση και άρωμα.

VERNA

Η ποικιλία Verna είναι ποικιλία με μεγάλα δέντρα χωρίς αγκάθια. Είναι δίφορη, οι καρποί της είναι μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, με λίγα σπέρματα, και χυμό λιγότερο ξινό. Η ποικιλία αυτή παρουσιάζει δυο ανθοφορίες κάτι το οποίο εξασφαλίζει παραγωγή και τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΧΟΝΤΡΟΛΕΜΟΝΙΑ

Η ποικιλία της Χοντρολεμονιάς είναι μια ποικιλία δίφορη, με καρπούς μετρίου ή μεγάλου μεγέθους. Με λίγα σπέρματα και πλούσιο χυμό.

Διατροφικές Αξίες / Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι περιέχει ποικίλα θρεπτικά στοιχεία για την υγεία μας. Από τα παλιά χρόνια οι πορτογάλοι, οι ισπανοί και οι άραβες ναύτες φύτευαν ανάμεσα στους εμπορικούς τους δρόμους πορτοκαλιές για να καταπολεμήσουν το σκορβούτο.

Τα συστατικά του πορτοκαλιού βοηθούν στο να αντιμετωπιστεί το άσθμα, η πνευμονία, η βρογχίτιδα, οι ρευματισμοί, η πέτρα στα νεφρά, ο διαβήτης, η χοληστερίνη, και η υψηλή πίεση.

Πιο συγκεκριμένα περιέχει βιταμίνη C, σάκχαρα, ασβέστιο, φωσφόρο, βιταμίνη A, θειαμίνη, μαγνήσιο, ποτάσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Η καθημερινή κατανάλωση του πορτοκαλιού προσδίδει ευεξία και ζωντάνια και βοηθάει στο να αποφύγουμε τα κρυώματα και τις γρίπες του χειμώνα αφού ένα ποτήρι χυμού από πορτοκάλι συνιστάται από τους ειδικούς ως ένα από τα πέντε βασικά γεύματα της ημέρας για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Το πορτοκάλι έχει επικρατήσει ως η πιο διάσημη πηγή βιταμίνης C σε όλο τον κόσμο αλλά περιέχει επίσης πολύτιμα σάκχαρα, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη A, θειαμίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος B, μαγνήσιο, ποτάσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Επίσης το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό, προσφέρει ηρεμία και αναζωογόνηση.

Ακόμα η κατανάλωση πορτοκαλιών βοηθάει στο άσθμα, στη βρογχίτιδα, την πνευμονία και τους ρευματισμούς.

Ακόμα μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος και ρυθμίζει την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η καλή πηγή φυλλικού οξέος στο πορτοκάλι βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Λόγω της ίνας που περιέχει έχει την ικανότητα να μειώνει την χοληστερόλη και να προστατεύει τον οργανισμό από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Επιπλέον διατηρεί υγιές δέρμα, προστατεύει από μολύνσεις, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα, συντελεί στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών, και προωθεί την απώλεια βάρους.

Διατροφικές Αξίες / Γκρέιπφρουτ

Οι θρεπτικές ιδιότητες του γκρέιπφρουτ είναι πολλές καθώς εκτός από τις λιποδιαλυτικές του ικανότητες και τις λίγες του θερμίδες περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών A,B,C και διάφορα μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο, φυλλικό οξύ, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και νερό, ιχνοστοιχεία, και αντιοξειδωτικά.

Πιο συγκεκριμένα:

Έχουν αντικαρκινική δράση

Το λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές φυτοχημικό που περιέχουν τα ροζ και τα κίτρινα γκρέιπφρουτ είναι γνωστό για την αντικαρκινική του δράση. Επίσης τα βιοφλαβονοειδή που περιέχουν τα γκρέιπφρουτ είναι ικανά και να εμποδίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και να απαλλάξουν τον οργανισμό από τυχόν επιβλαβή οιστρογόνα.

Αποκαθιστούν το κατεστραμμένο DNA

Ένα φαλαινοειδές που περιέχεται στα γκρέιπφρουτ, η ναρινγενίνη συμβάλλει στην αποκατάσταση του DNA σε όσα κύτταρα του οργανισμού έχουν καταστραφεί. Η αποκατάσταση του DNA αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη του καρκίνου αφού βοηθάει στην εξάπλωση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του γκρέιπφρουτ σε νάτριο και σε λιποδιαλυτές ίνες ενισχύεται στον ανθρώπινο οργανισμό το αίσθημα της πληρότητας ώστε να νιώθουμε χορτασμένοι και να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.  Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης του γκρέιπφρουτ ευνοεί τη καύση λίπους γι αυτό το λόγο χρησιμοποιείται και σε πολλές δίαιτες. Επιπλέον ο οργανισμός όταν καταναλώνει γκρέιπφρουτ καταφέρνει να αποβάλλει την επιπλέον ποσότητα του νερού που προσλαμβάνει από τις τροφές που είναι πλούσιες σε νάτριο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βελτιώνεται ο μεταβολισμός.

Μειώνουν τη χοληστερίνη

Η πηκτίνη που περιέχει το γκρέιπφρουτ  η οποία είναι μια μορφή διαλύτης ίνας είναι ικανή να μειώσει τα ποσοστά της χοληστερόλης και να την απομακρύνει από τον οργανισμό.

Μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνονται λόγω της πηκτίνης όπως επίσης και ο ρυθμός απορρόφησης των υδατανθράκων.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η άμυνα του οργανισμού ενισχύεται λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του γκρέιπφρουτ σε βιταμίνη C απέναντι σε διάφορες λοιμώξεις που προκαλούνται από διάφορα μικρόβια όπως βακτήρια, ιοί και παράσιτα.

Διασφαλίζουν το γαστρεντερικό σύστημα

Λόγω των υψηλών ποσοστών ινών του γκρέιπφρουτ επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Έτσι μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη δυσκοιλιότητα και να ρυθμίσουμε την καλή λειτουργία του έντερου.

Αντιμετωπίζουν το έκζεμα

Έχει διαπιστωθεί ότι το εκχύλισμα και οι σπόροι του γκρέιπφρουτ είναι ικανά να καταπολεμήσουν τοπικά τα εκζέματα.

Καταπολεμούν την αϋπνία

Διατροφικές Αξίες / Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι γνωστά για τα διατροφικά τους οφέλη τα οποία ποικίλλουν.

Καταρχήν είναι πλούσια σε δυο είδη καλών λιπών τα μονοακόρεστα και τα Ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν την καρδιά από διάφορες ασθένειες. Ακόμα τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προστατεύουν από ασθένειες τις καρδιές όπως αρρυθμίες, υπόταση, αδυναμία, προβλήματα αναπνοής και άγχους.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, και E που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα τα αβοκάντο περιέχουν ποικιλία καροτενοειδών τα οποία έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο και το βήτα καροτένιο.

Ακόμα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αφού ένα αβοκάντο περιέχει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι πρωτεΐνες αυτές διατίθενται άμεσα για χρήση από τον οργανισμό μας κάτι που δεν ισχύει για άλλες πρωτεΐνες που καταναλώνουμε όπως για παράδειγμα από το κρέας.

Επιπλέον το αβοκάντο ανήκει στις υπερτροφές αφού είναι εξαιρετικά υγιεινό. Περιέχει βιταμίνες B, K και E, είναι πλούσιο σε κάλιο, πιο συγκεκριμένα περιέχει 975 mg κάλιο ενώ η μπανάνα περιέχει 487 mg.

Επίσης ρίχνει την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και αυξάνει τα επίπεδα της καλής στο αίμα λόγω του μονοακόρεστου λιπαρού οξέος.

Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν τους διαβητικούς αφού όχι μόνο αυξάνει το σάκχαρο αλλά το μειώνει και έχει και τη δυνατότητα να το ρυθμίζει. Ακόμα λόγω των φυτικών ινών προωθείται η ομαλή λειτουργιά του πεπτικού συστήματος, επιβραδύνεται η διάσπαση των υδατανθράκων και έτσι μειώνεται η αίσθηση της πείνας και δημιουργείται η αίσθηση κορεσμού.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνης κ  και σε μαγνήσιο που περιέχει το αβοκάντο προστατεύει τα οστά και δυναμώνει τα κόκαλα και προλαμβάνει ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η αντιοξειδωτική δράση του αβοκάντο ευθύνεται για την βελτίωση της όρασης και την αποφυγή προβλημάτων όπως ο αστιγματισμός, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα.

Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση αβοκάντο η συνύπαρξη αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών συστατικών του είναι ικανή να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του προστάτη, του στήθους, του εντέρου και του δέρματος. Ενώ στα υγιή κύτταρα το αβοκάντο αυξάνει την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και μειώνει το οξειδωτικό στρες ενώ στα καρκινικά κύτταρα αυξάνει το οξειδωτικό στρες και έτσι τα οδηγεί στην καταστροφή τους.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του αβοκάντο είναι η υψηλή του συγκέντρωση στη βιταμίνη β6 η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των εμβρυικών ιστών και κυττάρων. Ακόμα η βιταμίνη 6 εμποδίζει διάφορες γενετικές ανωμαλίες του εγκέφαλου, της σπονδυλικής στήλης και των νεύρων. Και τέλος βοηθάει τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες  αφού τις προστατεύει από ζαλάδες, ναυτίες, υπέρταση, διαβήτη και νεφροπάθεια.

Το αβοκάντο συμβάλλει και στην ομορφιά αφού χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά περιποίησης και του δέρματος αλλά και των μαλλιών. Τα θρεπτικά συστατικά και η βιταμίνη ε που περιέχει το αβοκάντο ενυδατώνουν και καθαρίζουν την επιδερμίδα και εμποδίζουν την εμφάνιση ρυτίδων.

Διατροφικές Αξίες / Λεμόνι

Οι διατροφικές αξίες του λεμονιού είναι ποικίλες.

Καταρχήν το λεμόνι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως βιταμίνη C, B1, B2, B3, B6  και σε κάλιο. Πέρα από όλες αυτές τις σημαντικές βιταμίνες περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ανόργανα άλατα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, πυρίτιο, φώσφορο και μεταλλικά άλατα.

οι βιταμίνες αυτές θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις και τις φλεγμονές ενώ το κάλιο διεγείρει το νευρικό σύστημα και βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης προστατεύοντας έτσι και την καρδιά.

Το λεμόνι βοηθάει σε λοιμώξεις του λαιμού, τον πονόλαιμο και την αμυγδαλίτιδα καθώς έχει αντιβακτηριακή δράση.

Ακόμα δυναμώνει τα ούλα, διατηρεί τα αγγεία σε καλή κατάσταση, ωφελεί την όραση και το μυοσκελετικό σύστημα και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Η κατανάλωση λεμονιών είτε ως χυμό είτε ως τροφή βοηθάει στην απώλεια βάρους καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κάτι το οποίο μειώνει το αίσθημα πείνας στον οργανισμό.

Το λεμόνι βοηθάει τον οργανισμό τονώνοντας την γαστρεντερική οδό ενισχύοντας έτσι την πέψη. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Η κατανάλωση του χυμού του λεμονιού λειτουργεί ως ένα φυσικό διουρητικό γεγονός που βοηθάει στην αποβολή ανεπιθύμητων τοξινών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα υγιές ουροποιητικό σύστημα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η άφθονη βιταμίνη C που περιέχουν τα λεμόνια βοηθάει στη μείωση των κηλίδων και των ρυτίδων. Πίνοντας νερό με χυμό λεμονιού βοηθάμε το αίμα να καθαρίσει από τις τοξίνες και έτσι να διατηρείται το δέρμα καθαρό αφού βοηθάει να ουδετεροποιηθούν οι ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για το γήρας.

Τα λεμόνια αποτελούν τα τρόφιμα με την μεγαλύτερη αλκαλική δράση στον οργανισμό μας. Καθώς είναι όξινα δημιουργούν ισορροπία στην αύξηση οξέων στο σώμα και αναπτύσσουν αλκαλικές βάσεις στον οργανισμό μας.

Το λεμόνι αποτελεί το ιδανικό τονωτικό για το συκώτι καθώς διαλύει το ουρικό οξύ και υγροποιεί τη χολή. Ο φρέσκος χυμός λεμονιού καθημερινά αποτελεί πολύ καλό αντιοξειδωτικό για το στομάχι.

Ακόμα η φλούδα των λεμονιών περιέχει το συστατικό tangeretin το οποίο είναι πολύ σημαντικό καθώς βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση διαφόρων δυσλειτουργιών του εγκεφάλου όπως για παράδειγμα η νόσος parkinson.

Είναι γνωστό ότι τα λεμόνια περιέχουν 22 αντικαρκινικές χημικές ενώσεις. Πιο συγκεκριμένα περιέχει τη λεμονίνη, ένα έλαιο που μπορεί να καταπολεμήσει ή ακόμα και να σταματήσει τη δημιουργία, τη μεγέθυνση, και τη διαίρεση των καρκινικών όγκων και κυττάρων. Η καθημερινή κατανάλωση του χυμού λεμονιού αποτελεί θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο όλων των μορφών, τις κύστες και τους όγκους. Μελέτες έχουν καταγράψει ότι μπορεί να καταστρέψει καρκινογόνα κύτταρα από 12 τύπους καρκίνου όπως του εντέρου, του στήθους, του προστάτη, του παγκρέατος και των πνευμόνων χωρίς να επιδράσει στα υγιή.

Tο λεμόνι έπειτα από έρευνες έχει αποδειχτεί ότι είναι το μόνο τρόφιμο στον κόσμο που είναι ανιονικό, δηλαδή ιόν με αρνητική φόρτιση ενώ όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα είναι κατιονικά. Το γεγονός αυτό καθιστά τα λεμόνια πολύ σημαντικά καθώς η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ανιόντα και κατιόντα προσφέρει όλη την κυτταρική ενέργεια.

Σε όλες τις σύγχρονες μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αναφορές για το ρόλο των λεμονιών στην ανθρώπινη υγεία επειδή και ο φλοιός και ο καρπός αλλά και το εσωτερικό του καρπού των λεμονιών περιέχουν πολύ σημαντικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια και φλαβονοειδή τα οποία ρυθμίζουν ποικιλίες παθήσεις.

Το λεμόνι βοηθάει σε λοιμώξεις του λαιμού, τον πονόλαιμο και την αμυγδαλίτιδα καθώς έχει αντιβακτηριακή δράση.